Užívajte si dobrý spánok!

Vitajte v našej poradni

Spánok je pre každého z nás dôležitý, až tretinu svojho života prespíme. Počas spánku nášmu telu dodávame potrebný oddych a regeneráciu, preto je veľmi dôležité, na akom matraci spíme.

Deň každého človeka je rozdelený na tri časti. Približne tretinu dňa strávime v práci, druhú tretinu strávime voľnočasovými aktivitami a poslednú tretinu dňa prespíme. Preto je veľmi dôležité, na akom podklade spíme.

poradna-uvod.jpg

 

Ako si vybrať matrac
Ako si vybrať matrac
Ako si vybrať rošt
Ako si vybrať rošt
Ako si vybrať doplnky
Ako si vybrať doplnky
Ako si vybrať posteľ
Ako si vybrať posteľ
Často kladené otázky
Často kladené otázky

Matrac

Vo všeobecnosti na trhu rozdeľujeme matrace na tri druhy: penové, latexové a pružinové (taštičkové). Tieto hlavné skupiny sa ďalej delia na podskupiny podľa spôsobu ich výroby a kvality. Podrobné rozdelenie typov matracov popisujeme tu.

Každý z nás je jedinečný, preto máme aj rôzne požiadavky pri výbere matraca. Základné faktory ako je výška, hmotnosť, dokonca aj poloha, v ktorej spíme a najmä zaspávame, podstatne vplývajú na výber toho správneho matraca. Dobre pružiaci (pružný) matrac nenarúša obmenu látok u spiaceho človeka, pretože rovnomerne podporuje každú časť tela. Chrbtica sa nachádza v správnej a zdravej polohe nezávisle od toho, či spíme na boku, chrbte, alebo na bruchu.

Prečo je dobré mať správny a kvalitný matrac, to sa dočítate v článku: Prečo kvalitný matrac.

Ako sa zorientovať v ponuke matracov od rôznych predajcov, to vám prezradíme v tomto článku: Ako rozpoznať kvalitný matrac?

Aké parametre je potrebné si pri výbere matraca všímať, o tom je náš článok: Parametre matracov.

     

    Pre koho matrac

    Priorita výberu je určiť pre koho vyberáme matrac:

    • Dieťa - od narodenia až do 21 rokov sa dieťaťu vyvíja chrbtica. V záujme zdravého vývoja je nutné, aby chrbtica dieťaťa bola podopretá tvrdším matracom. Je dôležité, aby sa chrbtica prispôsobovala matracu a nie matrac chrbtici dieťaťa. Detské matrace.
      iStock-1175501454.jpg
    • Pre školákov a adolescentov volíme matrac s dvomi stranami tvrdosti, najlepšie jedna strana o stupeň mäkšia, je tu možnosť voľby v prípade potreby. Viete si matrac z vybrať z kolekcie Comfort, Modern a tiež aj latexové matrace z kolekcie Ecolatex.

      iStock-460170037.jpg

    • Senior – s pribúdajúcim vekom sa naše telo opotrebováva. Chrbtica, kĺby, cievy už potrebujú trošku rozmaznávať, takže je vhodný mäkší matrac. Chrbtica pri tvrdšom matraci ma tendenciu vyrovnávať sa, a tým pádom vzniká bolesť chrbtice. Vhodné sú luxusné taštičkové matrace z kolekcie Exclusive.
      iStock-1160220713.jpg
    • Dospelí – chrbtica dospelého človeka má ukončený vývoj, preto sa dá najviac riadiť tabuľkou tvrdosti. Podľa váhy a výšky klienta je možné odporučiť tvrdosť, je však len orientačná. Na výber správnej tvrdosti neexistuje žiadna norma, výber je veľmi individuálny a ovplyvňuje to viac faktorov.

     

    Tvrdosť matraca

    Označenie tvrdosti strán matracov značky Vegas

    Viac informácii v článku: Tvrdosť matraca a výber podľa nej.

     

    Poloha tela

    • Spanie/zaspávanie na chrbte – keď radi zaspávame a spíme na chrbte, odporúča sa skôr tvrdší matrac, aby bola chrbtica správne podopretá.
      Spanie na chrbte
    • Spanie/zaspávanie na boku – ľudia veľmi radi spia na boku, odporúča sa stredný až mäkší matrac, aby v ramennej a bedrovej oblasti nevznikali tlakové body. Je dôležité, aby nás matrac držal, neprepadávali sa do matraca. Zároveň má byť príjemný, netlačiť v oblasti ramien a bedier.
      Spanie na boku
    • Spanie/zaspávanie na bruchu – rovnaké ako pri spaní na chrbte, odporúča sa skôr tuhší matrac, aby pri spánku bola podopretá celé chrbtica.
      Spanie na bruchu

    Viac o správnej polohe na matraci nájdete v článku: Spíte správne?

     

    Aktivita a práca

    • Sedavé zamestnanie pri sedavom type zamestnania najčastejšie ľudia trpia bolesťami krčnej chrbtice. Vhodný je matrac stredný, prípadne mäkší z tuhým jadrom, ktoré dobre podoprie chrbticu, ale zároveň nebude tlačiť.
      iStock-1215668795.jpg

    • Fyzicky náročné zamestnanieľudia, ktorí majú fyzicky náročnú prácu, potrebujú uvoľniť chrbticu, svalstvo, to umožňuje skôr tvrdší / tuhší matrac. 
      iStock-505896768.jpg
    • Aktivita a šport aktívni a športujúci ľudia, majú spevnené svalstvo športom. Zvolia skôr stredné prípadne tvrdšie matrace, potrebujú po tréningu uvoľniť svalstvo. 
      iStock-1050437392.jpg

       

    Zdravotné problémy

    • Bolesť chrbta v krčnej časti odporúča sa tvrdší matrac, ktorý dobre podopiera boľavú časť chrbtice a tým napomáha uvoľneniu šije. 
      iStock-1289924156.jpg
    • Bolesť chrbta v bedrovej časti - je dobré vyberať mäkší matrac, ktorý sa lepšie prispôsobí výraznému ohybu v oblasti obličiek a tým pomáha lepšie rozložiť tlak a zmierňovať bolesť.
      iStock-975681354.jpg

    V prípade iných zdravotných problémov (skolióza...atď.), je vhodne pri výbere správneho matraca mať odporúčanie od lekára. Viac o výbere matraca na mieru si prečítate tu: Výber matraca na mieru.

     

    Individuálne požiadavky

    • Polohovanie požiadavka polohovania vzniká z rôznych dôvodov. Na tento účel sú určené penové matrace kolekcie Active, latexové matrace kolekcie Ecolatex bez kokosovej dosky. Môžu byť aj taštičkové, a to s vyšším počtom taštičiek, konkrétne matrace kolekcie Exclusive bez kokosovej dosky. Pri ručnom polohovaní matrac môže obsahovať konopné vlákno Orto Hemp, pri motorovom polohovaní už nie. 
      16744_18.jpg
    • Materiálové zloženie – v našej ponuke nájdete matrace, ktoré vyhovujú náročným požiadavkám z hľadiska prírodného zloženia matraca. V kolekcii Ecolatex ponúkame 100% latex, kokos, orto hemp a bavlnu, vyhovujú ľuďom s alergiou a tým, ktorý uprednostňujú čisto prírodné materiály. Viac informácii v článku: Materiály v matracoch Vegas
      vegas-ortopedicky-latexovy-matrac-ecolatex-l2-gallery.jpg
    • Údržba – požiadavka na poťahy, ktoré sa dajú prať, je v dnešnej dobe štandard. Luxusné poťahy Premium Jacquard obsahujú ušľachtilé materiály, ako sú hodváb a kašmír, ktoré je potrebné dať chemicky vyčistiť. Aby sme interval čistenia predĺžili, odporúčame používať chrániče na matrace, ktoré je možné prať. Podrobnejšie o starostlivosti o matrace si prečítate tu: Ako sa starať o matrac?
      protect-collection.jpg

     

    Vaše individuálne požiadavky a potreby ohľadom matraca zhrnie náš krátky test a ponúkne vám niekoľko pre vás optimálnych modelov. Test na výber správneho matraca nájdete tu. Prečo by ste si mali kúpiť práve matrace VEGAS, to sa dozviete v našom článku: Prečo práve matrace Vegas?

     

    Rošt

    Rošt je neoddeliteľnou súčasťou posteľového systému, pretože matrac musí byť položený na nejakom podklade. Netreba podceňovať výber správneho roštu, spolupracuje s matracom, dotvára ortopedickosť a pomáha udržať chrbticu v správnej polohe.

    Výber roštu podľa typu matraca

    Priorita výberu je pod aký matrac vyberáme rošt. Materiálové zloženie, konštrukcia a funkcia matraca ovplyvňujú výber.

    • Penový matrac - pod penový matrac odporúčame lamelový rošt s menším rozostúpením lamiel, cca do 5 cm. Umocňuje ortopedický efekt a zároveň umožňuje dobrú vetrateľnosť matraca. Napr. lamelový rošt Primaflex.
      primaflex poradna1.jpg
    • Latexový matrac – odporúčame lamelový rošt s malým rozostúpením lamiel, ideálne 42 lamelový, matrac bude rovnomerne podopretý a spolupracovať s matracom. Napr. lamelový rošt Trioflex, prípadne pod latexový monolit (matrac model L1 a L5 z kolekcie Ecolatex) aj motorový rošt Trioflex Quatro memory.
      ahorn-lamelovy-rost-trioflex-gallery.jpg
      ahorn-lamelovy-motorovy-rost-trioflex-quatro-memory-gallery.jpg
    • Taštičkový matrac – pri tomto type matraca môžeme použiť lamelový aj latový rošt, prípadne pevnú podložku. Limitujúca je veľkosť taštičiek, rozostúpenie lamiel nesmie byť väčšie ako priemer pružiny v matraci. Pevná podložka má byť perforovaná pre lepšie cirkuláciu vzduchu, aby nevznikali plesne, napr. rošt Portoflex
      portoflex poradna1.jpg

     

    Účel roštu

    Na rošty máme rôzne požiadavky ako je napríklad pohodlie pri   užívaní, prípadne zdravotné.

    • Úložný priestor – najčastejšie z priestorových dôvodov potrebujeme využívať úložný priestor postele. Tu prihliadame na naše možnosti prístupu k úložnému priestoru (z boku, od nôh). 
      13388-duostar1-kombi-sk-lavy-gallery.jpgahorn-lamelovy-rost-primaflex-p-gallery.jpg
    • Polohovanie – možnosť polohovania motorového roštu diaľkovým ovládaním, prípadne ručné polohovanie roštu je pre oddych veľmi prínosné, avšak treba dôkladne zvážiť či budeme rošt pravidelne využívať. Z hľadiska zdravia je to skôr nevyhnutné, keď to odporučí lekár, ako napríklad pri refluxe, skolióze a podobne.  Napr. motorový rošt Lussoflex motor, alebo ručne polohovateľný lamelový rošt Portoflex HN
      ahorn-lamelovy-motorovy-rost-lussoflex-motor-flat-aj-bezsnurovy-gallery.jpgahorn-lamelovy-rost-portoflex-hn-1-gallery.jpg
    • Posteľ – samotná konštrukcia postele, teda možnosti uloženia, majú vplyv  napríklad výšku roštu, aby nám ostal priestor na zapustenie matraca.
      img_9850_edit_0053.jpg ................prev_1546029172_rachel_detail_kovani-1314874924_-_kopie.jpg
    • ...................bez možnosti nastavenia ................................................................možnosť voľby nastavenia

    • Komfort – po náročnej fyzickej a psychickej práci si radi doprajeme komfort v podobe čítania knihy v posteli, vyloženia unavených nôh aj dobrej masáže. V našej ponuke nájdete rošty, ktoré spĺňajú požiadavky na luxusný oddych, napr. motorové rošty

      330.jpg

     

    Doplnky

    Vankúš

    Vankúš je takmer neodmysliteľnou súčasťou spánku, podopiera krčnú chrbticu a napomáha ju udržať v správnej polohe. Výber správneho vankúša záleží od viacerých faktorov. Anatomické vankúše.

    • Pre koho - keď vyberáme vankúš, je nutné zvážiť komu je určený z hľadiska tvaru, materiálu aj samotnej veľkosti:
      • Dieťa – novorodencovi sa vankúš neodporúča kvôli vývinu chrbtice. Ako rastie dieťa, môžeme začať uvažovať o nízkom vankúši Bimbo z pamäťovej peny. Dieťa staršie ako 5 rokov už môžeme mať trošku vyšší vankúš Junior, ktorý má ergonomický tvar.
      • Žena – má obyčajne útlejšie ramená, preto vyberáme z nižších anatomicky tvarovaných vankúšov, rovné č. 1420 alebo tvarované č. 8,1121,17.

        iStock-1090813304.jpg

      • Muž – má väčšie ramená, vyberáme z vyšší anatomicky tvarovaných vankúšov, rovné NanoMem, LatexRoyal, alebo tvarované č.1721

        iStock-878880102a.jpg

    • Materiál - samotný vankúš alebo jeho výplň môže byť z rôznych druhov materiálu.
      • Latex – 100% prírodný latex je vzdušný, dostatočne podopiera hlavu, napr. model Latex royal
      • Pamäťová pena -  pamäťový efekt dokonale kopíruje obrys hlavy a krku a tým nevyvíja tlak na cievy, napr. vankúš model 14.
      • Perie – v súčasnosti perie a páperie je predmetom záujmu mnohých ľudí. Spracovania je veľmi hygienické s možnosťou domáceho ošetrenia, napr. vankúš Rundum Daunen Deluxe III.
      • Duté vlákno – výplň vankúšov tvorí PES duté vlákno v tvare guľôčok, ktoré sú rovnomerne uložené vo vankúši, dobre sa prispôsobujú krčnej chrbtici a najviac výrobky sa dajú doma prať v práčke. Vankúš so zipsom STILLUS 1000g/550g.
      • 0310e48a3b14df000264c9f9addbaf65.jpg 042f013892b33d16be2136a837b53d1e.jpg 022e85ef27983054309a796e8d0fe387.jpg

         

        latex pamäťová pena + SoftGél pamäťová pena
    • Použitie – vankúše majú rôzne tvary a tým aj rozdielne možnosti využívania.
      • Krása a mladosť – jedinečný tvar vankúša Beauty napomáha pokožke lepšie dýchať, udržať sviežosť a mladosť. Vankúš Memory Foam Beauty.

        1c48c04a711d142676751ab4ac289c92.jpg 1043a9e2de12b967429c6e281641de0e.jpg

      • Cestovanie – pri dlhom cestovaní špeciálne tvarovaný vankúš č.9, prinesie komfort a oporu pre hlavu a krk.

        iStock-951832568.jpg

      • Tehotenstvo – s rastúcim bruškom je čoraz ťažšie si nájsť komfortnú polohu pre spánok. Vankúš Babyboom dotvára pohodlie a naviac sa výborne hodí pri kŕmení a samotnej starostlivosti o dieťa. Vankúš Memory Foam Baby boom.

        92d46af66a3e02e8018bc263948419cd.jpg6cee5f6520e161fb7ae6bbb5e71f0ef7.jpg

         

    Prikrývka

    Keď relaxujeme radi sa prikrývame dekou, v noci počas spánku paplónom, niektorí sme zimomraví, iným stačí len tenký paplón. Preto aj výber samotnej prikrývky sa bude líšiť podľa našich potrieb.

    • Pre koho - pri výbere prikrývky je dôležité, komu bude určená. 
      • Dieťa – pre dieťa je vhodné zvoliť prikrývku, ktorá je ľahká a zároveň hrejivá, nie príliš veľká s možnosťou prať v práčke. Detský paplón Little Prince.
        detsky-paplon-little-prince-vabal-1.png
      • Žena – väčšina žien uprednostňuje teplejšiu prikrývku, prípadne s možnosťou kombinovania podľa ročného obdobia. Paplón STILLUS Quattro 500g + 900g.

        paplon-stillus-quattro-vabal.png

      • Muž – muži sú tak nejako od prírody horkokrvní...dosť často aj v zimnom období majú radšej tenšiu prikrývku, ktorú napríklad ženy využívajú v lete. Chladivý paplón ClimAxel 300g.

        climaxelpmeter-1.png

    • Materiál – tu sa zaujímame o samotnú výplň prikrývky, ale aj o vrchný materiál, aby nám bol príjemný s ľahkou údržbou.
      • PES duté vlákno – prikrývky z tohto vlákna sú ľahké, vzdušné s možnosťou prať v práčke Paplón AXEL 900g.

        axel_prikryvka.png

      • Perie a páperie – sa opäť dostáva do popredia, nakoľko technológia čistenia peria je pod vysokým tlakom a parou, zároveň je možné tieto výrobky aj prať, napr. luxusný paplón Manteuffel Deluxe
        dsc_9900.jpg
      • Ovčia vlna – paplón z použitím 100% prírodnej ovčej vlny v kombinácii s vrstveným termovláknom, zabezpečuje zdravý spánok a vynikajúci tepelný komfort, napr. paplón z ovčej vlny WOOLMEX 1400g.

        paplon-woolmex-vabal.png

    • Praktickosť a údržba – všetky paplóny v našej ponuke sa dajú doma ošetriť praním, dokonca aj pri vysokej teplote 95°C, čo ocenia ľudia, ktorých trápia alergie a astma Extra antialergický paplón MEDIZONE 1100g .
    • paplon-vankus-medizone.png

     

    Chránič

    Je dôležitá súčasť posteľového systému, chráni samotný poťah matraca proti zašpineniu, tekutinám a prachu. Chránič vyberáme podľa týchto faktorov:

    • Poťah matracapoťah Premium Jacquard je tkanina, príjemný a luxusný, na ktorý rozhodne odporúčame chránič, pretože sa nemôže doma prať. Používa sa pri matracoch kolekcie Exclusive.
    • Praktickosť deťom sa občas stanú nehody, prípadne rozlejú čaj, niekedy aj dospelí....Preto je vhodné chrániť poťah matraca, nemusí sa tak často prať poťah. Odporúča sa chránič s polaminovanou vrstvou, napr. chránič Streesfree L1
    • Materiál - chrániče sa vyrábajú z prírodných a zmesových materiálov, s rohovým uchytením, prípadne s gumičkou na spodnej strane, požiadavky sú individuálne.

      90d2f4a4e7accf7c884c17a4f41adfb5.jpg f9af100a30f604f85a951bbc26bc7033.jpg
      gumička na spodnej strane rohové uchytenie chrániča

    Korektor

    Matracový korektor dokáže vylepšiť vlastnosti matraca podľa individuálnych požiadaviek a tým viac spríjemniť spánok. Výber záleží od toho, akú funkciu má korektor plniť.

    • Zmäkčenie matraca – niekedy sa stane a to aj napriek skúšaniu, že matrac nám jej predsa tvrdší. Vtedy pomôže korektor z pamäťovej peny alebo Vegaflex peny vo výške 6 cm, prípadne latexový vo výške 5 cm. Napr. korektor memory 6 cmfb9d1906c8daa8f6301991903fb10ad3.jpg85cfd1d5ddca2a716ba6abad668b0011.jpg
    • Tvrdší efekt - v prípade, že tvrdosť matraca nie je dostatočná, pomôže korektor z kokosového vlákna, prípadne aj v kombinácii z latexom. Aký zvolíme, záleží od toho, do akej miery potrebujeme tvrdší matrac. Napr. korektor kokos 2 cm.
      8489322b85f2140bf05d96b4b6d4a3c0.jpg
    • Zvýšenie ložnej plochy – tvrdosť matraca nám vyhovuje, posteľ sa nám páči, ale ložná plocha by mohla byť trochu vyššia....5 – 6 cm nám dokáže vyčariť korektor z latexu alebo pamäťovej peny, keď chýba viac, máme v ponuke 9 cm v kombinácii kokos a latex. Latexový matracový korektor Latex-mix 9 cm.

      a372d926501d02b0ce982190d824146b.jpg

    • Dorovnanie výšky ložnej plochy – príležitostné spanie, návšteva....rozkladáme pohovku a niekedy býva rozdiel medzi matracmi 2 – 3 cm. Aby sme vytvorili komfort pomôže korektor v požadovanej výške. Matracový korektor  Vegas Flexy 3.  
      39f0226229694fcb92687705f07391d5.jpg
    • Použitie ako matrac – detské postele majú namontované zábrany proti spadnutiu dieťaťa, ale zároveň je tým obmedzená výška matraca. Korektor, ktorý má výšku 9 cm môžete použiť ako matrac. Napr. korektor kokos mix 9 cm.

     

    Posteľ

    Pri výbere postele sa najčastejšie riadime tým, čo sa nám páči. Avšak sú tu ďalšie dôležité hľadiská, ktoré ovplyvňujú naše rozhodnutie.
    stromboli-nove2.jpg

    Veľkosť

    Je dôležité vybrať posteľ tak, aby čo najdlhšie vyhovovala osobe, ktorá na nej spí, prípadne trávi svoj voľný čas.

    • Dieťa – novorodenec ešte nemá požiadavky na posteľ, vyberáme tak aby nám vyhovovala pri starostlivosti o dieťa. Dieťa, ktorému tvoríme vlastnú izbu, prípadne kútik, zohľadňujeme už aj potrebu hrania, deti radi trávia čas týmto spôsob.
      iStock-1200154318.jpg
    • Študent – študenti obyčajne trávia dosť veľa času na posteli z rôznych dôvodov, určite by mala byť dostatočne priestranná a hlavne jednoduchá na údržbu.

      iStock-1171100490.jpg

    • Dospelí – požiadavky sú veľmi individuálne, záleží od toho aký máme veľký priestor, či to bude partnerské lôžko, prípadne aj zdravotné hľadisko.

     

    Materiál

    Je dôležité, aby materiál bol kvalitný, vyhovoval z hľadiska estetiky a údržby.

    • Čalúnenéširoký výber látok robí z postele jedinečný kúsok, ktorý dokáže zútulniť a zároveň pozdvihnúť priestor, v ktorom spíme. Pri výbere treba prihliadať na náročnejšiu údržbu, pravidelne vysávať, prípadne tepovať.
    • Drevenédrevo patrí medzi najobľúbenejší prírodný materiál na výrobu postelí. Samotná kresba dreva a morenie na rôzne odtiene dokážu z postele vytvoriť skvost. Údržba drevenej postele je nenáročná. V našej ponuke nájdete masívne postele bukovédubové.
      flabo-poradna.jpg
    • Laminátovéširoké možnosti výberu prevedenia, čo sa týka farebnosti, vzoru a štruktúry. Cena je laminátových postelí je nižšia oproti dreveným, kto si nepotrpí na prírodnom materiály je to výborná voľba s ľahkou údržbou.
      postel-salina-cela.jpg
    • Kované (kovové)majú mnoho predností. Vyznačujú sa vysokou pevnosťou, nosnosťou, stabilitou, odolnosťou, jednoduchou údržbou. Zároveň pôsobia vzdušne a ľahko. Môžu byť celokovové alebo kombinované s drevom.
      almeria poradna.jpg

    Individuálne požiadavky

    Ďalšie naše požiadavky väčšinou vychádzajú z individuálnych potrieb osôb, ktoré budú posteľ využívať.

    • Výška - výška ložnej plochy sa odlišuje hlavne u detí a seniorov, Seniori uprednostňujú vyššiu posteľ, ľahšie sa im vstáva z vyššej postele. 
      Marco.jpg iStock-849699506.jpg
    • Matrac – v prípade, že sme si vybrali vyšší matrac, určite je dobré zvoliť posteľ, ktorá má možnosť nastaviť výšku ložnej plochy, prípadne zvoliť nižšiu posteľ.
      fotka k textu poradni polohovate. rošty.png
    • Úložný priestor – potrebu úložného priestoru treba vždy dobre zvážiť, či bude účelne a pravidelne využívaný. Pre matrace a posteľnú bielizeň je oveľa lepšie keď sa dobre vetrajú.
      ahorn-gradoo.jpg,,,,,postel-salina-up.jpg
    • Funkčnosť – niekedy nám malé priestory nedovolia väčšiu posteľ, ale zároveň vzniká potreba väčšieho lôžka. Tento problém sa dá vyriešiť rozkladacou posteľou.
      IMG_2563_r_edit_006.jpg

    Podrobnejšie informácie o jednotlivých výrobkoch nájdete na stránke, radi poradíme na chate, telefonicky a pri návšteve v našich predajniach, kde vám odborní predajcovia ochotne pomôžu pri výbere posteľového systému a doplnkov.

     

    Ďalšie užitočné články

    Parametre matracov Vegas a ako ich čítať
    Ako si vybrať správny podklad pod matrac?
    Ako si vybrať správny matrac

     

    šípka späť hore.jpg

    +421 902 428 992
    Navigácia