Užívajte si dobrý spánok!

Ako vybrať podklad (rošt) pod matrac?

 

Čo je to podklad pod matrac?

Výrobcovia posteľových systémov zistili, že kvalitný matrac pre zabezpečenie dokonalého a zdravého spánku nestačí a je potrebné vyvinúť aj vhodný podklad pod matrac. Moderné postele obsahujú lamelové rošty s úzkymi lamelami, ktoré pomáhajú zmäkčiť a odpružiť matrac tam, kde človek potrebuje prijemne zapadnúť alebo naopak zabezpečiť dokonalý protitlak tam, kde sa najviac tlačí na lôžko. Matrac s roštom by sa mali navzájom dopĺňať a spoločne tvoriť dokonalý posteľový systém.

Existujú rôzne druhy matracových podkladov?

Okrem štandardných pevných dosiek, alebo pevných latových roštov nájdeme na trhu moderné lamelové rošty s odpruženými lamelami. Lamelové rošty sa vyrábajú aj s tzv. plastovými taniermi, ktoré sa dokážu ohnúť v akomkoľvek smere a tak sa dokonale prispôsobiť tlaku. Taktiež existujú moderné rošty, ktorými je možné polohovať hlavu alebo nohy, a to buď mechanicky, alebo veľmi komfortne pomocou elektrických motorov

Na čo dávať pozor pri výbere lamelového roštu?

Pri kúpe roštu je dobré navštíviť niekoľko predajní matracov a roštov a informovať sa taktiež na internete, kde okrem názoru výrobcov a predajcov sú aj objektívne informácie a nezávislé recenzie zákazníkov na rôznych fórach. Veľmi dôležité je, aby rošt vyhovoval matracu. To znamená, že napríklad na rošt s veľkými medzerami medzi lamelami nemôžeme položiť penový matrac, alebo taštičkový matrac s malým priemerom pružiniek, pretože by dochádzalo k prehýbaniu matraca a postupnému poškodeniu celého systému. Taktiež klasická pevná doska s otvormi nie je vhodná pod penové, alebo latexové matrace, pretože tieto matrace nie sú dostatočne pružné a na podobne nepružnom podklade sa rýchlo znižuje ich životnosť.

Polohovateľné lamelové rošty

Sú vhodné hlavne pre ľudí, ktorí radi v posteli nielen spia, ale napríklad aj čítajú či sledujú televízor, alebo pre ľudí, ktorí trpia rôznymi zdravotnými problémami chrbtice. Možnosť dvihnutia hornej časti tela, alebo časti nôh je veľmi komfortná a pohodlná záležitosť. Polohovanie je takisto veľkým prínosom pre vzdušnosť celého posteľového systému, preto sa vrele odporúča. Nezabúdajte však na dôležitý fakt, že na polohovateľný rošt musí ísť aj matrac, ktorý je možné ohýbať a polohovať.

Elektricky polohovateľné lamelové rošty

Tieto rošty sú veľmi pohodlné pre každého z nás, kto si želá jedným stlačením gombíka zmeniť polohu ležania. Elektricky polohovateľné rošty sú vhodné hlavne pre klientov, ktorí zbožňujú spánok a dokonalý komfort počas ležania. Pre túto skupinu ľudí má tento typ roštu pridanú hodnotu. Kvalitný motorový rošt je relatívne finančne náročná záležitosť, preto je potrebné si vždy poriadne rozmyslieť, či ho skutočne natoľko budeme využívať. Pri výbere elektricky polohovateľného roštu je vhodné preveriť hlučnosť a hlavne veľkosť motoru, ktorý sa nachádza pod roštom. Nemusí sa vždy zmestiť do priestoru postele pod roštom.

+421 902 428 992
Navigácia