Užívajte si dobrý spánok!

Ako rozoznať kvalitný matrac?

Ponuka rôznych matracov na trhu je dnes široká a rôznorodá. Narazíte na kvalitné kúsky s výbornými ortopedickými vlastnosťami, ale aj na podradné produkty, ktoré majú veľmi malú životnosť a žiaľ negatívny vplyv na zdravie. Často krát neplatí, že drahší matrac je zároveň aj lepší a preto sa nedá povedať, že orientácia podľa ceny nám automaticky povie o kvalite matraca. Pri hľadaní skutočnej kvality je potrebné hľadieť na iné veci ako len na cenu.

Na čo sa zamerať?

1. Hustota materiálu - matrac je vyrobený z kvalitných a hustých materiálov, preto jeho hmotnosť je vyššia ako u bežných, či menej kvalitných matracov.

2. Jadro matraca - v prípade taštičkových matracov je ich kvalita určená najmä vrstvou, ktorá oddeľuje jadro od ostatných vrstiev. Pružina nesmie byť v priamom dotyku s mäkkou vrstvou matraca. Preto matrace bez tejto deliacej vrstvy sú nevhodné na spanie. Najčastejšie sa používa pevná nábytková sieťka alebo termovlákno. V niektorých lacnejších matracoch je možné nájsť aj netkanú textíliu (filc).

3. Záruka výrobca ponúka dlhšiu záruku. V tomto prípade si však skontrolujte na čo presne sa záruka vzťahuje. Mnoho výrobcov totiž udáva záruku len na výrobné vady, ale nie na bežné opotrebenie materiálu. V takomto prípade je vám 10-ročná záruka na penový matrac zbytočná, pokiaľ životnosť pien je max. 5-7 rokov.

4. Poťah – musí byť pevný, hustý a veľmi odolný voči oderu a pretrhnutiu (nebojte sa matrac chytiť za poťah a zdvihnúť ho). Veľmi dôležité je, aby bolo možné poťah odzipsovať a vyprať, prípadne dať do čistiarne. Okrem iného sa môžete kedykoľvek presvedčiť, že pod poťahom je naozaj to, čo ste si aj objednali.

5. Certifikáty - u kvalitného matraca pochádzajú od renomovaných a nezávislých inštitúcií, nie od neznámych firiem, či priamo od výrobcu.

6. Pôvod materiálov – veľa výrobcov, žiaľ aj domácich, nakupuje komponenty a suroviny od neoverených a často podozrivých dodávateľov z rôznych kútov sveta. Využite možnosť, informovať sa o pôvode materiálov. Po škandáloch okolo potravín či alkoholu, je to v poslednej dobe mimoriadne dôležitý aspekt hlavne z pohľadu nášho zdravia.

7. Ocenenia - spoločnosť, ktorá matrace vyrába má dlhoročnú tradíciu a prax. Zúčastňuje sa rôznych výstav a môže preukázať kvalitu matracov rôznymi oceneniami kvality.

Ako rozpoznať kvalitného predajcu matracov?

1. Ponuka - predajca, ktorý ponúka kvalitné matrace, nie je zameraný len na jeden druh, má v ponuke rôzne druhy matracov (penové, latexové, taštičkové,..), z ktorých si môžete vybrať pre vás ten vyhovujúci. Nie je totiž pravda, že nejaký typ matraca je úplne nevhodný a iný zase ideálny. Každý má nejaké pre a proti.

2. Počúva – dostanete priestor na svoje požiadavky, nenúti vás do konkrétneho produktu. Naopak snaží sa vám pomôcť vám pri výbere.

3. Otázky – odpovie na vaše otázky, ukáže vám certifikáty kvality a nebojí sa zverejniť zloženie svojich ponúkaných produktov.

4. Výber - pri výbere a rozhodovaní sa, vám vysvetlí nielen výhody a vlastnosti daného materiálu, ale aj jeho nevýhody. Nezatajuje len aby prišlo k predaju.

5. Servis – zaujíma sa o vaše potreby aj po nákupe, bezodkladne rieši v prípade reklamácie, pozáručný servis.

+421 902 428 992
Navigácia