Užívajte si dobrý spánok!

Tvrdosť matraca a výber podľa nej

Označenie tvrdosti strán matracov značky Vegas

 

Čo je to tvrdosť matraca?

Hlavná vlastnosť posteľových matracov je správne prispôsobenie sa tela a udržiavanie chrbtice v správnej polohe počas ležania a spánku. Každý z nás je iný a má iné nároky na lôžko. Jeden je vysoký, druhý je silnejší, ďalší aktívne športuje, ďalší má zase zdravotné problémy a trpí bolesťou chrbtice. Z tohto dôvodu sa vyrábajú aj rôzne druhy matracov a s rôznymi tvrdosťami.

Odporúčaný stupeň tvrdosti.

Pre výber optimálnej tvrdosti slúžia tzv. tabuľky tvrdosti, kde je možné podľa váhy a výšky klienta zvoliť doporučenú tvrdosť. Tá je však len orientačná, pretože na výber správnej tvrdosti neexistuje žiadna norma, je to veľmi subjektívny aspekt. Ak má človek vyššiu hmotnosť odporúča sa tvrdší matrac, ale nie je to pravidlo. Ak zase disponuje napríklad vyššou výškou je lepšie voliť mäkší matrac, pretože váha sa počas spánku rozkladá na väčšiu plochu, čim vzniká nižší tlak na matrac. Dávajte preto prednosť hlavne vášmu osobnému úsudku, pocitu a na fakt, že chrbtica musí byť počas spánku v prirodzenej polohe (počas spánku na boku v vzpriamenej polohe, počas spánku na chrbte v polohe písmena S).

Sú tvrdšie matrace lepšie pre chrbticu a zdravý spánok?

Ešte stále prevláda mýtus, že tvrdé spanie je správne. Tvrdý podklad (kokosová doska) je vhodný pre novorodencov, malé deti a dospievajúcich, vyvíja sa im chrbtica, preto potrebujú pevný podklad. U dospelých ľudí je to veľmi individuálne. Z lekárskeho hľadiska je dobrý ten matrac, ktorý sa správne prispôsobí ľudskému telu, správne podopiera chrbticu a udržuje ju v prirodzenej polohe počas celého spánku a počas celej doby používania matraca. Ak je chrbtica vpadnutá do matraca, alebo ak leží na tvrdej neprispôsobivej podložke, je potrebné vybrať iný matrac.

Sú tvrdšie matrace kvalitnejšie a trvácnejšie ako mäkšie matrace?

Traduje sa dokonca, že tvrdšie matrace majú vyššiu životnosť, avšak trvácnosť matraca závisí hlavne od použitých materiálov, ktoré môžu byť ako tvrdé, tak aj mäkké. Tvrdosť a množstvo materiálu nie sú na sebe závislé. V tvrdom penovom matraci nie je viac peny ako v mäkkom, ani v tvrdom pružinovom matraci nie je väčšie množstvo pružín. Rôzna tvrdosť matracov sa dosahuje procesom výroby a použitím materiálov s rôznou elasticitou. Cenu a životnosť matraca ovplyvňuje kvalita a prepracovanie jednotlivých materiálov a nie ich tvrdosť.

Výber tvrdosti podľa našej výšky a váhy:

Tak ako váha aj naša výška ovplyvňuje správny výber tvrdosti. Vyššia váhu nás automaticky ťahá k tvrdším matracom. Vyššia hmotnosť znamená väčší tlak na matrac, ktorý musí opätovne vyvinúť väčší protitlak. Ale tu je aj veľmi dôležitá tuhosť, teda jadro a samotná nosnosť matrac. S výškou človeka je to úplne naopak – čím vyšší človek, tým mäkší matrac. A prečo? Väčšia výška znamená väčšia plocha, ktorou pôsobíme na matrac. Preto aj matrac vyvíja nižší protitlak a preto musí byť podložka mäkšia, aby sa nižšiemu tlaku lepšie prispôsobila. Ak to zhrnieme:

  • Vyššia hmotnosť = tvrdší/tuhší matrac; Nižšia hmotnosť = mäkší matrac
  • Vyššia výška = mäkší matrac; Nižšia výška = tvrdší/tuhší matrac

Upozornenie: Ak Vám Váš lekár - ortopéd po konzultáciách odporučil inú tvrdosť matraca, riaďte sa prosím jeho pokynmi!

+421 902 428 992
Navigácia