Užívajte si dobrý spánok!

Večná únava a depresia - nedovoľte, aby vám zničili život!

Ste stále unavený, či je ráno, či večer? Cítite, že nemáte na nič energiu, bolieva vás hlava, kĺby a svaly? Nič vás poriadne neteší, nič vás nezaujíma? Pripadáte si neschopný, nezvládate bežné veci počas dňa?

Ak ste aspoň na 1 otázku odpovedali "áno" a tento stav trvá niekoľko týždňov, zbystrite pozornosť! Môžete trpieť chronickou únavou alebo počiatočným štádiom depresie, ktoré môžu byť dôsledkom dlhšieho obdobia bez poriadneho kvalitného spánku.

Depresia a chronický únavový syndróm sú dlhotrvajúce ochorenia, s dlhodobou práceneschopnosťou a často spôsobujú invaliditu. Lekári predpokladajú, že v tomto desaťročí bude depresia hneď na druhom mieste v rebríčku najčastejších príčin úmrtí vo svete, po ischemickej chorobe srdca.

"Obyčajný zdravý spánok" sa síce zdá sa byť maličkosťou, ale skutočne dokáže divy!

Len si spomeňte, ako dobre ste sa cítili a ako ľahko ste riešili nielen bežné každodenné problémy, ale aj tie väčšie, keď ste sa dobre a výdatne vyspali?

Máme pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým si zaistíte kvalitný spánok ako základ duševnej pohody.

https://blog.matrace-vegas.sk/dajte-zbohom-bezsennym-nociam-5-tipov-kvalitny-spanok/

Tma. Tma a tma.

Pre zdravý spánok je dôležité zabrániť aj tomu najmenšiemu kúsku svetla preniknúť do vašej izby. Nezapínajte svetlo ani vtedy, keď musíte ísť v noci na WC. Stačí malý zdroj svetla a tvorba melatonínu, hormónu, ktorý je citlivý na svetlo a dôležitý pre dobrý spánok, sa výrazne znižuje. Ak izbu neviete úplne zatemniť alebo máte pri okne pouličnú lampu, skúste očnú masku. Spánok bude oveľa pokojnejší.

Teplý kúpeľ miesto televízie

Tak ako si ráno dávame studenú sprchu na prebudenie, večer je veľkým pomocníkom teplý kúpeľ (sprcha) na zaspanie. Ideálne je si hneď potom ľahnúť do postele a v tichu zaspať. Veľa ľudí volí pre „lepšie“ zaspávanie obľúbený TV seriál ako podmaz. To však nie je dobrá voľba. Televízia stimuluje mozog, zabraňuje vylučovať hormóny spánku a aj napriek tomu, že pri nej zaspíte zdanlivo bez problémov, vaše podvedomie vníma a spracováva všetky informácie, ktoré vysiela.

Zaspávať čo najskôr

Ak môžete, choďte spať čím skôr. Najviac regeneračným procesov v tele sa odohráva od 23:00 do 1:00. V tomto čase sa z tela uvoľňuje aj najväčšie množstvo škodlivých látok a ak ste hore, vrátia sa späť do pečene a obehového systému. Príroda nám presne ukazuje, ako by to malo fungovať. Tak ako zvieratám, aj ľuďom by pomohlo zaspávať so západom Slnka a vstávať s jeho východom.

Pri posteli namiesto mobilu zápisník

Hlava plná myšlienok, povinností a vy nie a nie zaspať. Namiesto toho, aby ste zobrali mobil do rúk a „zabíjali čas“, skúste zobrať pero a zápisník. Napíšte si všetko, čo vás trápi aj teší, všetko, čo ste cez deň prežili, aj to, čo vás zajtra čaká. Papier znesie a vám sa bude ľahšie zaspávať.

Príroda lieči

Veľa odpovedí nájdeme v samotnej prírode. Áno, aj odpoveď na otázku kvalitného spánku. Pred spaním skúste odvary z medovky, valeriány lekárskej, chmeľu otáčavého či klasické mlieko s medom. Veci, ktoré používali naše staré mamy a fungujú dodnes.

Veríme, že týchto pár trikov zlepší váš spánok, aj vaše dni. Nezabudnite však nato, že ak nemáte kvalitnú posteľ (matrac, vankúš), naše tipy nemusia účinkovať. Dobrou investíciou je prvotriedny matrac, na ktorom ľudské telo strávi až jednu tretinu svojho života.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?

Neváhajte a kontakujte nás.

+421 902 428 992
Navigácia