Užívajte si dobrý spánok!

Sťahujete sa? Nezahoďte šancu na nový život bez problémov so spánkom

Zariaďujete si nové bývanie a rozmýšľate, ako usporiadať spálňu? Aké zariadenie vybrať, aké postele či matrace? Chcete urobiť všetko pre to, aby sa vám v novej spálni dobre a kvalitne spalo? Máte problémy so spánkom, alebo sa im chcete vyhnúť do budúcnosti? Keď ste už investovali do nového bývania, bola by škoda nevyužiť naše osvedčené tipy na to, ako zariadiť spálňu.

https://blog.matrace-vegas.sk/ako-zariadit-spalnu-aby-ste-si-mohli-uzivat-naozaj-dobry-spanok/

Nielen správny výber matraca má vplyv na kvalitu nášho spánku. To, či dokážeme príjemne zaspať a ešte príjemnejšie sa zobúdzať závisí tiež od miestnosti, v ktorej spíme. Spálňa by mala byť skutočnou oázou pokoja, v ktorej utíšime telo aj myseľ po dni plnom podnetov. Ak ste sa rozhodli darovať si pod vianočný stromček novú spálňu, prinášame vám niekoľko tipov, na ktoré by ste mali myslieť pri jej zariaďovaní.

Ešte predtým, ako začneme so samotným zariaďovaním, jedna užitočná rada. V prípade, že staviate dom a pozície jednotlivých miestností ešte nemáte určené, myslite nato, že spálňa by mala byť jednou z najchladnejších izieb v dome, orientovaná na severnú stranu (prípadne severo-východ či severo-západ). Takto umiestnená bude príjemne chladná a vás nezobudia ranné lúče slnka. Taktiež sa snažte situovať spálňu na najpokojnejšie miesto v dome. Vyvarujte sa umiestneniu smerom do rušnej ulice či cesty. V súčasnosti kvalitné okná zachytia naozaj veľké množstvo hluku, no nie sú stopercentné.

Posteľ ako srdce spálne

Posteľ je v spálni najdôležitejšou časťou nábytku. Je dominantná a do očí udrie ako prvá. Význam jej výberu by ste však nemali prikladať len kvôli jej vizuálnej dominancii, ale najmä kvôli kvalite vášho spánku.

To, podľa akých aspektov by ste mali posteľ vyberať, aby sa zo spánku stal váš verný priateľ, sme opísali v samostatnom článku „Posteľ ako vianočný darček? Pozrite si kritériá jej správneho výberu.“ V článku sme nazreli na správne rozmery postelí aj ich materiál.

Pre spríjemnenie vášho spánku v spálni však máme zopár dodatočných rád. Pri umiestnení postele sa radšej vyhnite tesnej blízkosti okna a radiátora. Pri zlom tesnení okien môže veľmi rýchlo dôjsť k prievanu a prechladnutiu vášho organizmu. Ideálne je, ak je posteľ prístupná z 3 strán, aby ste pri prípadnom nočnom prebudení nemali problém z nej odísť.

Rovnako ako výber postele je dôležitý výber matraca. Každý z nás je iný, a teda mu vyhovujú iné vlastnosti, ktoré jednotlivé matrace prinášajú. Veľmi radi si s vami prejdeme vaše požiadavky, oboznámime vás s našim odborným pohľadom pri výbere matracov, poradíme vám a spoločne nájdeme to najlepšie riešenie. Ak uvažujete nad kúpou matraca, no potrebovali by ste profesionálnu pomoc, sme tu pre vás.

Príjemné osvetlenie

Ďalšou vlastnosťou spálne, ktorá môže výrazne ovplyvniť kvalitu vášho spánku je spálňové svetlo či osvetlenie. Pre zdravý spánok je vhodné prítmie, preto sme vyššie v článku spomínali, že je dobré spálňu umiestniť na severnú stranu. Ak ju však predsa len chcete mať na svetelnej strane, či dispozície vášho bytu vás nepustia, zabezpečte si do miestnosti dobrú tieniacu techniku alebo nepriehľadné závesy.

Čo sa týka samotného osvetlenia, netreba ho veľa. Priame svetlo a hneď z rána je pre oči veľkým šokom. Preto odporúčame výber lokálnych osvetlení v podobe nočných či stojacích lámp. Skvelé sú aj bodové svetlá na osvetlenie skríň či nástenné svietidlá, ktorá spálni dodajú príjemnú atmosféru. Ak sa rozhodnete pre centrálne svetlo, luster, dbajte aj na prítomnosť spomínaného „vedľajšieho“, lokálneho osvetlenia, ktoré vám najmä ráno pomôže príjemnejšie vstávať a ľahšie si zvykať na nový deň.

V spálni tiež odporúčame vyhnúť sa studenému svetlu, ktoré narúša tvorbu melatonínu (hormónu potrebného pre nerušený spánok), nakoľko pripomína denné svetlo.

Pozor na voľbu farieb

Psychológia farieb je známou veličinou a to, ako sa v našej spálni budeme cítiť, môže značne ovplyvniť aj voľba farieb, najmä na stenách. Pre pokojný spánok určite radíme vyhnúť sa výrazným farbám, ako napr. sýto červená či žltá. Najvhodnejšie je naopak zvoliť príjemné teplé a zemité (neutrálne) farby ako béžová, biela, krémova, bledo hnedá a pod. Takéto farby pôsobia upokojujúco a ľahko sa ladia k iným farbám, nábytku a dekoráciám spálne. V prípade, že je vaša spálňa menšia, opticky rozšíriť ju pomôžu svetlé pastelové odtiene, jasné, svieže, no stále jemné farby, doplnené o jednoduché a čisté línie vo zvyšku miestnosti. Veľmi dobre a príjemne funguje tiež kombinácia drevenej podlahy a bieleho stropu so zemitými farbami či olivovo zelenou. Táto jednoduchosť vám poskytne možnosť dovoliť si výraznejšie spálňové dekorácie a doplnky.

Relax nielen v posteli

Radi si poobede trochu oddýchnete? Je dokázané, že relax poobede skutočne pomáha a zvyšuje ľudskú produktivitu. Občas je však dobré pre zdravý nočný spánok odlíšiť miesto popoludňajšieho „šlofíka“ od postele. Možno si vravíte, že najlepšie sa vám počas dňa aj tak oddychuje v obývačke pri televízore. TV žiarenie však môže výrazne narúšať kvalitu vášho oddychu. Práve preto, ak máte v spálni dosť miesta, odporúčame umiestnenie pohodlného kresla či gauča, na ktorom si budete môcť cez deň odpočinúť. Jediné na čo si dajte pozor je, aby výška kresla / gauča pre optickú príťažlivosť nepresiahla výšku vašej postele.

Spálňa nie je sklad

Pre pokojný spánok je veľmi dôležitý celkový pocit, ktorý vo vás spálňa vyvoláva. Ak sa v nej cítite stiesnene, rovnako stiesnene sa vám bude zaspávať. Práve takýto pocit môže navodiť priestor plný zbytočností. Spálňa rozhodne nie je skladom pre veci ako žehliaca doska, vysávač či športové náradie. Na tie by ste mali mať priestor vyhradený inde v byte či dome. Spálňa by mala byť oázou pokoja, v ktorej sa vám ľahko dýcha a poskytuje vám dostatok priestoru pre uvoľnenie. V prípade, že spomenuté veci nemáte, kde inde uložiť, len do spálne, nenechávajte ich voľne položené a využite úložné priestory skríň, postelí či iného nábytku.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?

Neváhajte a kontakujte nás.

+421 902 428 992
Navigácia