Užívajte si dobrý spánok!

Materiály na vytvrdenie v matracoch Vegas

Túto skupinu materiálov v prípade matracov Vegas tvorí kokosové a konopné vlákno  OrthoHemnp. Spracovávajú sa do požadovanej podoby a následne sa používajú pri výrobe vybraných modelov matracov.

Kokosová doska v matraci

kokos.jpg

  • Ako sa kokosová doska vyrába?

Kokosové vlákno sa získava z kôry kokosového orecha. Kokosové vlákna, spracovávané do vrstiev (dosák) sa ďalej upravujú kvôli zlepšeniu ich vlastností a hlavne kvôli predĺženiu životnosti materiálu. Poznáme tri spôsoby spracovania zlisovaných kokosových dosák, ktoré sa používajú v ortopedických matracoch:

  1. Prepichovanie: Kokosová doska sa zhora aj zdola prepichuje dlhými ihlami, vďaka čomu sa vlákna previažu. Zároveň sa ihlami vpúšťa latexová zmes, ktorá v prepichnutých miestach kokosové vlákna zlepí. Tento spôsob spevňovania kokosových dosák je najlacnejšou a najdostupnejšou alternatívou.
  2. Povrchová impregnácia: Kokosové dosky sa pri tomto spôsobe impregnujú zhora a zdola latexom (alebo inými lacnejšími látkami), čím sa kokosové vlákna na povrchu zlepia dohromady a nedochádza k ich drobeniu.
  3. Celková impregnácia: Treťou a zároveň aj najlepšou a najdrahšou možnosťou úpravy kokosových dosák je impregnácia celého materiálu. Aj tu sa namiesto prírodného latexu môžu použiť lacnejšie alternatívne materiály, ktoré už však nedosahujú také vlastnosti ako latex. Vďaka celkovej impregnácii je celá kokosová vrstva držaná pohromade a tým si zachováva svoje vlastnosti dlhé roky, je veľmi pružná, pevná a odolná. Vo väčšine prípadov sa využíva 10 až 50%-ná impregnácia latexom.
  • Výhody

Kokosová doska je veľmi vzdušný materiál, ktorý sa v matracoch používa z dôvodu vytvrdenia lôžkovej plochy. Kokosové dosky s celkovou latexovou impregnáciou disponujú navyše aj antialergickými a antibakteriálnymi vlastnosťami, materiál je veľmi pružný, flexibilný a má veľmi dlhú životnosť.

  • Na čo si dávať pozor?

Pri kúpe porovnávajte kokosové dosky a ich vlastnosti. Ak je kokos svetlej farby a vonia za latexom je to známka vysokej kvality. Ak kokos pripomína „suchú slamu“ jeho kvalita je veľmi nízka a časom dôjde k jeho výraznému poškodeniu (životnosť 4-6 mesiacov). Kokosová vrstva impregnovaná latexom je o niečo mäkšia ako neimpregnovaná. Mnohí výrobcovia hovoria o kokosovej vrstve ošetrenej latexom, čo v preklade znamená povrchová impregnácia materiálu. Pokiaľ sa použijú prepichované, alebo povrchovo impregnované kokosové vrstvy znižuje sa cena produktu a zároveň aj jeho životnosť. Matrace s takouto kokosovou doskou nie je možné položiť na polohovateľný rošt, dosky sa časom drobia, lámu a nedisponujú ani antibakteriálnymi vlastnosťami (životnosť 2-3 roky).

  • Kokos v matracoch Vegas

Spoločnosť VEGAS používa pri výrobe matracov kokosovú dosku s hustotou vlákien 100kg/m3, ktorá je celá impregnovaná prírodným latexom v celkovom objeme do 50%. Tento materiál má vynikajúce termoregulačné vlastnosti, je veľmi priedušný, pevný, pružný a má veľmi dlhú životnosť. Prírodný latex dodáva materiálu prirodzené antibakteriálne, antialergické a hygienické vlastnosti. Kokosová doska je použitá v matracoch kolekcie Comfort – model F1, F3, F5, kolekcie Modern – model M3, M4, kolekcie Exclusive – model X5, X6, X7, kolekcie Ecolatex – model L2, L3, L6.

 

Orto Hemp – konopné vlákno

konopne-vlakno.jpg

  • Čo je Orto Hemp

Orto Hemp  je prírodný materiál z konopných vlákien šetrný k životnému prostrediu, ktorý sa vyrába technológiou vpichovania ihlou (plstením), čo vlákna bezpečne upevňuje do jednotnej hustej vrstvy. Používa sa na dosiahnutie potrebnej tvrdosti matraca, zatiaľ čo má zvýšenú flexibilitu a dokonale sa prispôsobuje kontúram tela. Konopné vlákno spoločnosť VEGAS získava od lokálnych pestovateľov.

  • Výhody

-       Vysoká pevnosť – pre tento ukazovateľ je na vedúcej pozícii medzi rastlinnými vláknami, čím predlžuje životnosť matraca

-       Flexibilita materiálu – zvyšuje ortopedický efekt pružinového bloku a matraca ako celku

-       Vynikajúca termoregulácia – v horúčavách chladí a pri nízkych teplotách udržiava teplo

-       Hygroskopickosť – rýchlo pohlcuje a odparuje vlhkosť, výborné odvetrávanie

-       Antiseptické vlastnosti konopných vlákien vylučujú prítomnosť mikroorganizmov v produkte

-       Zabezpečuje v matracoch antistatickú ochranu, pretože zabraňuje elektrostatickému stresu

-       Vrstva Orto Hemp v matracoch VEGAS – unikátna netkaná textília z konopných vlákien tvrdosťou porovnateľné s kokosovou doskou, pričom má lepšie ortopedické vlastnosti. Tento materiál je plne ekologický, má antiseptické vlastnosti a chráni od elektrostatického stresu

  • Orto Hemp v matracoch Vegas

Orto Hemp začala spoločnosť VEGAS práve pre jeho vynikajúce vlastnosti používať so svojich matracoch novej kolekcie v roku 2020. Vo väčšine prípadov jeho použitia nahradil z časti (napr. model F3) alebo úplne kokosovú dosku (napr. model F2). V niektorých modeloch bol Orto Hemp pridaný na zvýšenie tvrdosti daného modelu matraca v porovnaní s jeho staršou verziou (napr. model X3, X4). Sú aj modely, kde kokosová doska ostala zachovaná (napr. pri jej hrúbke 2 cm a viac, ako model F5) Orto Hemp sa používa v kolekcii Comfort – model F2, F3, F5, F6, v kolekcii Modern – M3, M4, v kolekcii Ecolatex – model L3, L4, v kolekcii Exclusive – všetky modely tejto kolekcie.

 

+421 902 428 992
Navigácia