Užívajte si dobrý spánok!

Alergie, bolesti hlavy, zhoršené zdravie? Príčina môže byť v spálni.

Zhoršila sa vám alergia? Máte astmu, kožné ochorenie, zápal očí alebo vás trápi akné? Mávate ráno po prebudení zapchatý nos, bolesti hlavy, svrbí vás pokožka? Bývate často chorý, chytíte každý vírus, ktorý „ide okolo“?

Príčina týchto problémov sa môže skrývať v spálni. Nie pod posteľou, ale priamo v nej. Hovoríme o matracoch, vankúšoch, prikrývkach a posteľnej bielizni.

Pozrime sa lepšie na to, čo sa deje počas spánku. Ľudské telo je s teplotou 36,5 stupňa slušné „výhrevné teleso“, ktoré počas 8 hodín nočného odpočinku odvádza veľkú časť tepla práve do matraca, vankúšov a paplónov. Keď k tomu pridáme 0,7 – 1 liter potu, ktoré každú noc vypotíme, vznikne hotový raj pre baktérie, plesne a kvasinky, ktoré sa v tomto prostredí utešene množia. Zahanbiť sa nenechajú ani roztoče, tie navyše nezištne vyživujeme čiastočkami našej odumretej kože. Táto skupinka sa odborne nazýva patogény a je priamou príčinou problémov so zapchatým nosom, dráždivým kašľom, infekciami dýchacích ciest a pľúc, ale aj zápalmi očí, svrbením pokožky či problémami s akné. Dokážu tiež vyvolať a zhoršiť vážnejšie zdravotné problémy ako sú alergie a astma. Takže posteľ, ktorá by mala byť miestom pre zdravý spánok a regeneráciu organizmu, sa namiesto toho stáva príčinou a zdrojom chorôb.

Starý matrac musí preč!

Ak za noc vypotíme až liter tekutín, koľko je to za týždeň, rok, 10 rokov?! Väčšina výrobcov uvádza, že z hygienického hľadiska je potrebné vymeniť matrace každých 7 rokov. Matrac znehodnocujú usadeniny, ktoré zostávajú po vysušení spomínaných telesných tekutín, odumreté čiastočky kože, roztoče a ich výkaly a samozrejme vonkajší prach a nečistoty. Ak sa o matrace správne staráte - pravidelne čistíte, vetráte a používate chránič - viete jeho životnosť predĺžiť aj o 3 roky. Takže „hygienická životnosť“ matraca je 7-10 rokov. Ak ale starostlivosť zanedbáte, jeho životnosť sa výrazne skráti. Ako je to u vás doma? Ako často vysávate matrac? A kedy naposledy ste ho čistili do hĺbky? Používate chránič matraca? A ako ho čistíte?

Ak spíte na matraci staršom ako 7 – 10 rokov, dôsledkom môže byť zhoršenie alergií a vášho zdravotného stavu celkovo. Citlivé môžu byť najmä deti, ktorých imunitný systém reaguje inak ako u dospelého. Ak už nepomáha čistenie, nový poťah na matrac, ani prídavný matrac, neváhajte a vymeňte matrac za nový!

Čistiť, čistiť a znovu čistiť

Asi nepoznáme človeka, ktorý nemá rád spánok. Len si to predstavte: po náročnom dni a dobrom kúpeli sa hodiť do postele, zachumlať sa do perín, všetko pustiť z hlavy a dopriať si zaslúžený spánok …, a ráno sa zobudiť so zapchatým nosom, bolesťou hlavy a vyrážkami na tvári. Poviete si, ako je to možné, veď moja posteľ je čistá?!

Ak chcete mať istotu, že robíte všetko pre váš zdravý spánok, dodržujte tieto rady:

- aspoň raz za 2 týždne vysávajte matrace vysávačom s HEPA filtrom,
- poťah perte alebo dajte vyčistiť v čistiarni podľa potreby (napríklad raz za 2 roky),
- posteľnú bielizeň vymieňajte a perte aspoň raz týždenne,
- vetrajte periny a deky v zime na mraze, v lete na priamom slnku,
- raz za pol roka matrace vyčistite - napríklad parným čistením.

Áno, chce to čas a námahu, preto vám ponúkame službu hĺbkového čistenia matraca. V termíne, ktorý vám bude vyhovovať, vás navštívi náš odborník na čistenie a profesionálne vyčistí všetky matrace. Viac sa o tejto službe dozviete tu.

Aby aj alergik spal ako „v bavlnke“ (alebo radšej v latexe)

Ak má niekto vo vašej rodine alergiu na prach a roztoče, treba tento stav zohľadniť aj pri výbere matraca. Vyberajte také matrace, ktoré sú označené ako „hypoalergénne“ alebo „vhodné pre alergikov“. Ideálny prirodzene antibakteriálny a antialergický materiál je latex. V ňom sa totiž roztoče nedokážu množiť, na rozdiel penového matraca, ktorý do spálne alergika určite nepatrí. Najlepší je vzdušný taštičkový matrac s latexom, ktorý vám zabezpečí naozaj pokojný spánok po celú noc.

Tak ako o každý matrac, aj o tento sa treba starať. Prach a roztoče totiž vznikajú na povrchu matraca neustále, preto ich musíme neustále odstraňovať. Matrac často vysávajte alebo čistite parou. Môžete použiť aj špeciálne chrániče alebo návleky na matrac. Odporúčame také, ktoré obalia celý matrac, pretože takto pokryjú všetky jeho strany matraca a lepšie ho chránia.

Vankúše a paplóny pre alergikov majú hustejšiu tkaninu, čo zmierni prienik roztočov a prachu do vnútra. Existujú aj špeciálne latexové vankúše, ktoré sú pre alergikov veľmi vhodné. Tiež je dobré zaobstarať si nepremokavé protiroztočové chrániče aj na vankúše. Aj obliečky a vôbec všetky prikrývky a deky používané v spálni alergika by mali byť antialergické, z hustej látky, a samozrejme prateľné v 90 stupňovej vode.

Ak sa ráno po zobudení necítite dobre, venujte pozornosť miestu, kde spíte. Mnohonásobne sa vám to vráti v podobe lepšieho zdravia a alergie pod kontrolou. Kontaktujte nás, radi vám poradíme.

+421 902 428 992
Navigácia